Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki mleka roślinnego 3 płaskie łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki borówek Wykonanie: Taki omlet to w sumie prawie ciasto - można go pokroić na kawałki i zjeść z kubkiem kawki lub zabrać ze sobą na posiłek np. do pracy. Oczywiście nie znajdziecie w nim też białego cukru, a dzięki użyciu mleka roślinnego nie ma w nim również laktozy. Na koniec dodać borówki (zostawiając kilka na wierzch ciasta), wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem kokosowym. Omlet pięknie wyrósł, a dzięki temu że pieczemy go w piekarniku nie musimy się martwić o przerzucanie go na drugą stronę.