Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl Składniki: 250 g migdałów 250 g cukru pudru 30 ml likieru Amaretto (lub zamiennie: brązowego rumu, koniaku, wody różanej, bezalkoholowego syropu barmańskiego Amaretto) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (w przypadku użycia amaretto można pominąć) czekolada do obtoczenia pralinek – u mnie deserowa 70% kakao, ale możecie użyć również gorzkiej lub mlecznej Przygotowanie: Migdały zalewamy w misce wrzącą wodą. Rada: W sklepach można kupić już obrane i pokrojone w drobną kosteczkę migdały, to znacznie ułatwi proces przygotowania marcepanu. Zmielone migdały ponownie miksujemy z cukrem pudrem, alkoholem (lub zamiennikiem wymienionym w składnikach) i aromatem na jednolitą masę. Jeśli więc chcecie się choć na chwilę przenieść do tego pięknego, ciepłego kraju, to łyk Casa del Caffe Brown Wam w tym pomorze 🙂 Z masy formujemy w dłoniach kuleczki i każdą zanurzamy ostrożnie w czekoladzie. Możecie je przygotować na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, do pracy lub do prostu jako deser do filiżanki ulubionej kawy. Dziś wraz z mężem delektowaliśmy się słodkimi pralinkami, truskawkami i pyszną kawą Casa del Caffe Brown Jeśli lubicie kawy o pysznej orzechowo-czekoladowej nucie, ta będzie dla Was idealna. U mnie w domu nikt nie przejdzie obojętnie obok takich marcepanowych pralinek. Oczywiście w przepisie nie korzystam z kupnego marcepanu, a przygotowuję go sama. Tak, tak to mieszanka kaw wytwarzana przez małą palarnię w centralnym rejonie Włoch. Jeśli chcemy na tym etapie można dodatkowo ozdobić każdą pralinkę. Jeśli masa byłaby za sucha należy dodać więcej alkoholu (lub używanego zamiennika np. wody różanej). Uwierzcie mi, że każdy kto choć raz zrobić domowy marcepan nie sięgnie już po ten kupny 😉 Wyjmujemy i układamy na papierze do pieczenia (ja wykładam nim dużą deskę lub blaszkę). Jeśli skórka nie chce łatwo zejść zalejcie je ponownie wodą i odczekajcie kolejne 5 minut.