Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem)

Magdalena
Obiad
29.06.2018 16:40
Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem)

Składniki: 4-5 sztuk udek z kurczaka (można użyć też np. ćwiartek)* 7 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki kukurydzianej 3 jajka M 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 ostrej czerwonej papryki szczypta soli (u mnie większa) mleko – około 1/3 szklanki olej do smażenia I zapraszam na przepis na soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dodatkowo: 1 opakowanie Risotto z leśnymi suszonymi borowikami1 the Green Woodpecker Trill około 1000-1200 ml bulionu warzywnego 6 łyżek oliwy do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy kurczaka: *Udka powinny być już wcześniej ugotowane. Udka (oczywiście wystudzone) maczamy najpierw w panierce z obu stron, powinny być ładnie oblepione, a następnie w mieszance mąk. Opcjonalnie można je również ugotować w wodzie doprawionej solą, pieprzem, a później natrzeć np. przyprawą do kurczaka i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Smażymy na rozgrzanym oleju (powinien sięgać do połowy wys udek) z obu stron na złoto. W jednej mieszamy 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej z taką samą ilością mąki kukurydzianej. I choć nazwa wskazuje na risotto możecie go wykorzystać na różne sposoby w swojej kuchni. Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Następnie powoli dolewamy mleko, mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (mleka w razie potrzeby można dodać ciut więcej). Dzięki temu nasze udka będą soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/soczyste-udka-w-chrupiacej-panierce-podane-z-aromatycznym-ryzem/