Składniki (blaszka 23/33): ciasto: jajka 5 szt, mąka pszenna 250 g, cukier 3/4 szklanki, mleko 50 ml, olej 120 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: jabłka kwaskowate 8 szt, cukier 2-3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, skrobia ziemniaczana 1 łyżka, woda 1/5 szklanki, Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i gotujemy do częściowego odparowania wody. Mąkę z proszkiem przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy szpatułką do połączenia z masą jajeczną. Połowę Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st.C przez 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie jabłka, a następnie wylewamy pozostałe ciasto.