Składniki: Rozczyn: - Drożdże świeże 50 g - Cukier łyżka - Mąka łyżka - Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: - Mąka pszenna typ 650 600 g - Mleko letnie 1/2 szklanki - Masło roztopione i przestudzone 100 g - Jajka 3 - Cukier 1/2 szklanki - Sól szczypta Kruszonka: - Mąka pszenna 100 g - Cukier puder 50 g - Masło 50 g Dodatkowo można dodać dowolne owoce u mnie borówki 250 g Przygotowanie: Rozczyn: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier,mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać a następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, mleko, masło jajka, cukier, sól oraz masło. Wyrobione ciasto odłożyć do miski przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę 25x35 wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.