😉 Składniki: (na 6 dużych lub 12 małych babeczek) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można użyć też zwykły) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka maślanki 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piernikowe babeczki na maślance Dziś polecam Wam pyszne, piernikowe babeczki na maślance. Piernikowe babeczki na maślance wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Te piernikowe babeczki na maślance możecie też przygotować jako poczęstunek dla “Świętego Mikołaja 😉 Na koniec dodajemy bakalie (u mnie dziś tylko żurawina) i krótko mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. A i synek też często ochoczo miesza składniki w misce 😉 Babeczki będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.