Poza zwykłymi plackami z cukinii jak w tym przepisie: placki z cukinii przepis podstawowy, czasami staramy się je bardziej urozmaicić i robimy je z różnymi dodatkami np. w postaci placków z cukinii i marchewki lub placków z cukinii i sera feta (są to placuszki pochodzące z Grecji i mające dość trudną nazwę, bo Kolokithokeftedes. Zapiekanka z cukinii z mozzarellą – Składniki: 2 średnie cukinie – ok. 775 g ( u mnie jak widać na załączonym zdjęciu 2 sztuki o długości ok. 25 cm) 1 duża cebula – ok. 210 g 3 średnie ząbki czosnku – ok. 15 g pół pęczka koperku – ok. 8 g 1 kulka mozzarelli (125 g po odsączeniu zalewy) 3 jajka rozmiar M 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego) Niektórzy na zapiekankę z cukinii mówią placek z cukinii – zwał jak zwał – smakuje tak samo pysznie – obojętnie czy nazwiemy to zapiekanką, czy pieczonym plackiem z cukinii. Zapiekanka z cukinii i sera mozzarella, podobnie jak placki z cukinii, idealnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Również osoby ceniące czas w kuchni, na pewno będą zadowolone z tego przepisu na zapiekankę z cukinii, ponieważ jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Nasz poniższy przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli z dodatkiem aromatycznego koperku, czosnku i cebulki na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa :) Przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli: Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Póki sezon na cukinię jeszcze trwa i jest ona jednym z tańszych warzyw, to warto poszaleć z różnymi przepisami z jej udziałem. Wstawić naczynie żaroodporne i piec zapiekankę z cukinii przez ok. 40-50 minut (czas pieczenia może różnić się w zależności od użytego naczynia i mocy piekarnika, upieczona masa powinna być bardziej zwarta i delikatnie przyrumieniona na górze). Jeśli lubisz cukinię, to wypróbuj również nasz sprawdzony przepis na placki z cukinii – pyszne, delikatne i mają praktycznie o połowę mniej kalorii niż tradycyjne placki ziemniaczane! Następnie wyciągnąć ją z piekarnika i pozostawić na parę minut, by lekko się przestudziła, bo taka najlepiej się kroi na ładne kawałki (bardzo gorąca zapiekanka może się niestety nieco rozpadać). Przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Zapiekanka z cukinii i mozzarelli – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Pomysłów na zapiekankę z cukinii jest wiele, bo cokolwiek byśmy do niej nie dodali, to będzie smakować pysznie. Poniżej macie prosty przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli. Sezonowym numerem jeden jednak, który robimy najczęściej są na pewno placki z cukinii. Gorąco zachęcamy do wykonania naszego sprawdzonego przepisu na zapiekankę z cukinii! Na kolację zaś szczególnie polecamy fit placki z cukinii wg przepisu Ewy Chodakowskiej.