Ja upiekłam je z myślą o dorosłych i znikła w mgnieniu oka 😉 Babeczki z kremem z mlecznej czekolady Składniki: 360 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka kakao 70 g groszków czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady) Krem: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g mlecznej czekolady (u mnie milka) utrwalacz do śmietany Dziś będzie na słodko 😀 Babeczki z kremem z mlecznej czekolady to świetna propozycja na urodziny, czy inne przyjęcie nie tylko dla dzieci. Na początku czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do 250 ml śmietany i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy na gładki krem. Następnie wyciągamy z lodówki śmietanę z czekoladą i ucieramy aż zgęstnieje, pod koniec dodając utrwalacz do śmietany. Krem czekoladowy dodajemy do śmietanki z mascarpone i mieszamy chwilę delikatnie tylko do połączenia składników. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Na koniec dekorujemy je kawałkami czekolady lub batonika czekoladowego. Tak przygotowany krem przykrywamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na całą noc.