Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie

Pati

Ciasta

14.12.2019 14:03

Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie

Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 12-14 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 75 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 125 ml oleju 150 ml kefiru około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) 125 ml rumu 125 ml wody Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) utrwalacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć) Ja chyba jeszcze nie dorosłam (i nie wiem czy kiedykolwiek dorosnę XD) do przygotowania kompotu z suszu – jest to jedyna potrawa Wigilijna, której nie tykam 😀 więc wykorzystałam je w inny sposób. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy. Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie to efekt połączanie kilku przepisów w jeden. Dodatkowo: pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień wcześniej wieczorem, owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. 😉 Mieszankę owoców możecie wykorzystać również do świątecznego bloku czekoladowego, sernika z bakaliami, czy bawolego oka. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Najpierw podgrzewamy mleko z miodem do jego rozpuszczenia i pozostawiamy je do wystygnięcia. Na koniec każdą z nich możemy ozdobić pysznymi pierniczkami. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki. Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć).