Sałatka Kijowska Składniki: 5 jajek 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oleju) 150 g sera żółtego 100 g masła 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz sól tarty ser rozdrobniony tuńczyk sos majonezowo-śmietankowy starte masło starte żółtka Górę można oprószyć świeżo mielonym pieprzem. W składnikach znajdziecie masło, co dla mnie było dużym zaskoczeniem, no bo jak to masło w sałatce?! Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki możemy zacząć układać je warstwowo: starte białka (można je trochę posolić) Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i powiem Wam szczerze, że mnie zaintrygowała. Sałatka Kijowska – pod tą dziwną nazwą kryje się warstwowa sałatka z tuńczykiem. Każde z nich osobno ścieramy na dużych oczkach tarki. Kiedy będzie już twarde ścieramy go na tarce o grubych oczkach.