Klasyczne i najlepsze pierogi ruskie

Pati
Obiad
29.12.2016 9:50
Klasyczne i najlepsze pierogi ruskie

Pierogi ruskie (około 80 sztuk) Składniki: podwójna porcja ciasta na pierogi z TEGO PRZEPISU Farsz: 500 g tłustego lub półtłustego sera białego 500 g ziemniaków łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale u mnie w rodzinie przyjęło się, że na święta podaje się dwa rodzaje farszu. Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na pierogi ruskie. Klasyczne i tradycyjne pierogi ruskie mają w sobie tyle samo ziemniaków co białego sera. Wigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Ja najchętniej podaje je z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną 18% lub z podsmażonymi kawałkami boczku lub słoniny. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jak na kluski śląskie). Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po łyżce farszu (mniej więcej, tyle ile się zmieści). Oczywiście jeśli wolicie, aby ser był bardziej wyczuwalny możecie w dowolny sposób zwiększyć proporcje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/pierogi-ruskie/