Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Milena
Obiad
15.08.2019 14:13
Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej Piękny Jaś 500 ml passaty pomidorowej 250 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego cebula 3 ząbki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Z garnka wybieramy około pół szklanki fasoli i miksujemy ją na miazgę lub rozruszamy widelcem. Do garnka dodajemy również podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą, odcedzając nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, a także sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku, oraz sporą ilość majeranku. Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo smaczna i sycąca, idealna na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek i chwilę podsmażamy, następnie cebulę i kiełbasę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2011/10/fasolka-po-bretonsku/