Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 350 g młodego bobu*
- 350 g szynki wiejskiej (dobrej jakości)
- 2 duże pory
- 1 pęczek koperku
- sól
Sos
- 200 g jogurtu greckiego
- 4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej **
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- pieprz biały
- sól
Przepis
- Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.
Sos
- Do jogurtu dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Sos po przygotowaniu może wydawać się mocno musztardowy, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi składnikami jest znacznie łagodniejszy.
- Tak przygotowany sos łączymy z warzywami. Dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy do połączenia się składników.
- * można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
- ** użyłam musztardy rosyjskiej, która ma intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę