Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Małgorzata
Sałatki
12.08.2019 22:56
Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Składniki

  1. 1 kg młodych ziemniaków
  2. 350 g młodego bobu*
  3. 350 g szynki wiejskiej (dobrej jakości)
  4. 2 duże pory
  5. 1 pęczek koperku
  6. sól

Sos

  1. 200 g jogurtu greckiego
  2. 4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej **
  3. 1 łyżeczka płynnego miodu
  4. pieprz biały
  5. sól

Przepis

  1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.

Sos

  1. Do jogurtu dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Sos po przygotowaniu może wydawać się mocno musztardowy, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi składnikami jest znacznie łagodniejszy.
  2. Tak przygotowany sos łączymy z warzywami. Dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy do połączenia się składników.
  3. * można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
  4. ** użyłam musztardy rosyjskiej, która ma intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę