Składniki - puszka krojonych pomidorów lub 6-7 świeżych - łyżka oliwy - 2 ząbki czosnku - 3-4 suszone pomidory z zalewy - 2 całe gałązki bazylii - pół łyżeczki oregano - sól i pieprz do smaku - 2 szczypty cukru Drugi sposób, to wlać niekoniecznie gorący sos do czystych słoików, zakręcić je i wstawić do większego garnka z gotującą wodą na kilka minut (zakrętki powinny znajdować się ponad powierzchnią wody). Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Pierwszy to wlać gorący sos pomidorowy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem na kilka godzin, aby zakrętki złapały. Sos pomidorowy Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Przez chwilę podsmażamy i gdy tylko czujemy aromat czosnkowo-pomidorowy, wrzucamy pokrojone pomidory lub te z puszki. Pomidory suszone kroimy w mniejszą kostkę i wrzucamy na oliwię wraz z przeciśniętym czosnkiem. Z obranych pomidorów usuwamy również pestki i kroimy je w kostkę. Po tym czasie łapiemy za blender i rozdrabniamy sos, nie musi być bardzo głądziutki, ale chcemy rozdrobnić większe kawałki pomidorów i bazylię. Liczba porcji ok. 400 g sosu Wartości odżywcze w jednej łyżce - Kalorie: 22 - Białko: 0,5 g - Tłuszcz: 1,3 g - Węglowodany: 2,6 g Przygotowanie