Przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 4 marchewki
- 1 puszka groszku zielonego
- mały por
- 5 ogórków kiszonych
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1-1,5 łyżeczki soli
- pół małej łyżeczki pieprzu czarnego
- majonez
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Należy uważać, aby ziemniaków nie rozgotować, do sałatki potrzebujemy ziemniaków dobrego gatunki - nie wolno używać ziemniaków sypkich bo w sałace zrobi się papka. Studzimy - ziemniaki muszą być zimne.
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki, marchew i jajka kroimy w niedużą kostkę, ja akurat mam ułatwione zadanie bo mam takie kółeczko, dzięki któremu szybko uzyskuje małą kostkę z warzyw.
Ogórki, por kroimy w kostkę. Groszek odsączamy.
Do miski wsypujemy pokrojone warzywa, ogórki i por oraz groszek, dodajemy sól, pieprz, majonez
i musztardę. Mieszamy delikatnie ze sobą. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gotową sałatkę przekładamy do miski, smarujemy cienką warstwą majonezu i zdobimy rzodkiewką, pietruszką.
Tak przygotowana sałatka wytrzymuje w lodówce 5 dni :-)
Smacznego :-)