Oprócz tego fajnie sprawdzi się oscypek-sznurki czy inne rodzaje ulubionego sera np kawałki cheddara, kulki mozzarelli, ser mimolette czy nawet parmezan. Pomiędzy posiłkami dobrze przegryźć coś niewielkiego, a różne rodzaje serów czy kabanosy lub inne dobrej jakości wędliny są do tego odpowiednie. Komponując ją warto postawić na różnorodność, wybrać różne rodzaje serów oraz wędlin, tak by każdy znalazł na niej coś dla siebie. Jeśli na Waszej desce znajdzie się jeszcze trochę miejsca można wyłożyć pokrojone kiwi, czy mandarynkę lub dorzucić garść orzechów. Taka deska z wędlinami i różnymi rodzajami serów z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę w każdych okolicznościach. Wędliny: Pieczona pierś kaczki, pieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Oprócz tego fajnie sprawdzi się coś do pochrupania – u mnie to mini krakersy i paluszki grissini. Czy to większa impreza rodzinna, czy spotkanie w koleżeńskim gronie, zazwyczaj przygotowujemy tzw zimną płytę. Sery: ser Lazur błękitny, ser pleśniowy, oscypek, ser żółty z dziurami.