Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanki

15.11.2019 7:38

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki) połowa cukinii pół czerwonej papryki 1/3-1/2 papryczki chilli cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżego szpinaku 3 łyżki oleju kulka mozzarelli 50 g żółtego sera startego przyprawy: pół łyżeczki oregano szczypta tymianku suszonego 1/4 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól, pieprz do smaku szczypta cukru Liczba porcji 4 Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 416,5 Białko: 25,7 g Węglowodany: 35,2 g Tłuszcze: 19,3 g Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go pieprzem i solą oraz szczyptą tymianku i odstawiamy na kilka minut. Kiedy mięso się zetnie (nie musi być mocno przyrumienione), to dodajemy paprykę i cukinię i smażymy wszystko razem, aż cukinia puści wodę i wszystko zacznie się lekko dusić. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. W tym czasie kroimy cukinię, paprykę i cebulę w niezbyt grubą kostkę. Chodzi o to, aby był bardzo al dente, ponieważ podczas zapiekania w sosie osiągnie odpowiednią twardość. Do niego dodajemy ugotowany makaron oraz około 2 łyżki startego żółtego sera. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem całość przez 10 minut. Naczynie przykrywamy folią i zapiekamy przez 20 minut w 190 stopniach. I słusznie, bo to fajne rozwiązanie na posiłek, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem/