A pozostałą część kapusty możecie wykorzystać do surówki z młodej kapusty z ogórkami małosolnymi, kapuśniaku z sokiem jabłkowym, surówki z kapusty z ziołami. Pozostałe składniki: 2 łyżki smalcu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku ok. 300 g kiełbasy (ja użyłam podwawelskiej) 1 marchewka biała część pora 1/2 główki młodej kapusty 1 puszka pomidorów suszony tymianek, mielony kminek, papryka słodka wędzona, cukier do smaku posiekany koperek do podania Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowania właściwej zupy, musimy zabrać się za ugotowanie wywaru. Zupa z młodej kapusty poszła na tapetę, bo prawie cała główka została mi po ostatnich prażonkach 🙂 Zupa z młodej kapusty Mimo, że z kapusty i z kiełbasą, jest to lekka zupa w sam raz na letnie dni. Gdy tylko odgruzowałam (dosłownie) kuchnię z pudeł i znalazłam w niej nowe miejsca na moje sprzęty, zabrałam się za gotowanie. Teraz trwa okres adaptacyjny, bo jednak przez naszą nieobecność miasto się trochę zmieniło, a stała rzeczywistość z dzieciakami wygląda nieco inaczej niż kilkudniowa wakacyjna w gościnie u dziadków 😉 Roboty z nią za dużo nie ma, jedynym utrudnieniem może być przygotowanie wywaru i podsmażenie warzyw z kiełbasą. W tym czasie kroimy kiełbasę w plasterki i gdy cebula będzie już miękka, dodajemy ją na patelnie. Na zachętę dodam, że nawet mój grymaśny Troll się na nią skusił i… zjadł całą miskę 😉 Składniki na wywar: 1 korpus lub 2 małe ok. 2,5 l zimnej wody sól, pieprz , ziele angielskie, listek laurowy ewentualnie łodyżki koperku i gałązka lubczyku Od czasu do czasu wszystko razem mieszamy, a gdy warzywa zmiękną przekładamy całą zawartość patelni do wywaru i dodajemy pomidory z puszki. Zupę na talerzu posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy ją z chlebem. Gdy kiełbasa już będzie lekko zrumieniona, dodajemy na patelnię czosnek, marchewkę i pora. Przedsięwzięcie to było lekko skomplikowane i dość długotrwałe, ale w końcu się udało 🙂