Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasta
12.08.2019 12:05
Ciasto jogurtowe z morelami

Pomimo, że podczas naszego urlopu zjadłam niezliczone ilości pyszności, wiedziałam, że od razu po powrocie upiekę ciasto ; ) Brakowało mi tego kręcenia się po kuchni, choć nie ukrywam, że bardzo lubię kiedy ktoś dla mnie gotuje i najlepiej jeszcze sprząta ten kuchenny bałagan ; ) Latem najpyszniejsze są błyskawiczne wypieki, dlatego gorąco polecam Wam jogurtowe ciasto z morelami. 2 jajka wielkość L 220 g cukru sok z 1 dużej cytryny 150 ml oleju rzepakowego 500 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 500 g mąki 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 8 moreli cukier puder do oprószenia Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut lub do czasu, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy. Dodać sok z cytryny, olej, a na końcu jogurt naturalny. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Przepis pochodzi z książki Przepisy na cztery pory roku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-jogurtowe-z-morelami/