Aby mus był bardziej gładki, a kolor jeszcze bardziej intensywny, łososia można zmiksować razem z serkiem kanapkowym i 1-2 łyżkami majonezu – dokładny przepis o tutaj -> KLIK Moim zdaniem taki mus z serkiem będzie pasować doskonale, aczkolwiek należy wykorzystać tylko jedno ciasto francuskie lub podwoić ilość nadzienia. Koszyczki z ciasta francuskiego z musem z łososia O tym, że ciasto francuskie jest uniwersalne, wie każdy. pokruszonych krakersów - 1 mała cebula - 1 łyżka żelatyny - sok z cytryny - 1 łyżeczka chrzanu - pieprz Do dekoracji: - czerwony kawior - koperek - ewentualnie plasterek wędzonego łososia pokrojony na cieńsze paseczki Przepis na nie nie pojawiłby się na blogu, gdyby nie prośba Pani Helenki o przygotowanie eleganckiej, jarskiej przystawki z wykorzystaniem właśnie ciasta francuskiego. Na 24 koszyczki: - 2 op. ciasta francuskiego - 200 g łososia wędzonego - 1 szkl. Można z niego wyczarować dania na słono, na słodko, całkiem proste i te bardziej eleganckie. Kółeczka z ciasta francuskiego umieszczamy w lekko natłuszczonej olejem formie na muffiny. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego. Gorące babeczki wyjmujemy z piekarnika i od razu dociskamy środek łyżką, aby utworzyć koszyczek. U mnie dziś koszyczki z musem łososiowym udekorowane czerwonym kawiorem i koperkiem. Wędzonego łososia drobno siekamy (tak jak np na tatar). Mus zdecydowanie lepiej smakuje schłodzony, po około 1-2 godzinach od przygotowania.