Dodatkowo: kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań) (ilość wg upodobań) kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę 1/4 cebuli 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć inny dobrze topliwy ser) sos pomidorowy lub passata pomidorowa do wysmarowania spodu pizzy opcjonalnie 2 szczypty ulubionych przypraw Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby Kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć też passaty), następnie całość posypujemy startym serem, układamy pokrojony w kosteczkę boczek i kurki odsączone z zalewy. W tym raz w dużej ilości – na spotkanie z przyjaciółmi. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). To niecodzienne połączenie sprawdziło się u nas tak dobrze, że wykonywałam tą pizze w krótkim czasie jeszcze dwa razy. Tworzymy a la kulę i odstawiamy na około godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wystarczy, że zmieszacie 3 łyżki jogurtu i majonezu ze startym czosnkiem (1-2 ząbki) i doprawicie całość solą i pieprzem. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizza zachwyciła przede wszystkim panów, ale i dziewczyny nie skończyły wyłącznie na jednym kawałku 😉 Polska pizza leśna, to domowa pizza na dużą blachę pełna pysznych dodatków. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju.