Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem

Obiad
09.08.2019 7:37
Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem

Lato w pełni :) Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem Składniki: 5 kalarepek 100 g ryżu 4 łyżki oliwy 1 posiekana cebula ½ jasnozielonej papryki szczypta soli ½ kg bobu 200 g śmietany 18% 2 pory, pokrojone w talarki pół pęczka koperku 2 grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dziś kolejne pyszne, letnie danie - kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie. Delikatna, miękka kalarepka z ryżem i cebulką a do tego podgotowany wcześniej bób, z podsmażonym boczkiem i śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/07/nadziewana-kalarepka-zapiekana-z-bobem.html