Włoski deser zabaglione - zabajone FIT

Martyna
Desery
07.08.2019 14:46
Włoski deser zabaglione - zabajone FIT

Składniki na 4 porcje: – 4 żółtka, o temperaturze pokojowej – 50ml wina słodkiego Marsala (LUB: innego białego słodkiego wina) – można pominąć – 2-3 łyżki erytrytolu Dodatkowo do podania: – domowa bita śmietana (ubita zimna śmietanka 30%) – ulubiony owoc – biszkopty lub cantuccini Przygotowujemy garnek i miskę do kąpieli wodnej. Także i dziś mam dla Was przepis na znany włoski deser – krem zabaglione, nasze polskie zabajone, czyli kogel-mogel dla dorosłych :). Całość przelewamy do miski i ustawiamy na garnku z wodą (dno miski NIE MOŻE dotykać wody w garnku), nie zwiększając ognia. Z przepisu wychodzą 4 porcje, z czego jedna bez bitej śmietany to około 83kcal, B: 3,1, T: 5,6g, W: 14,1g. Gdy zabajone zacznie delikatnie gęstnieć, ściągamy z ognia, przelewamy do małych miseczek/słoiczków i podajemy z bitą śmietaną, owocami lub biszkoptami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/wloski-deser-zabaglione-zabajone-fit/