Ogórki w zalewie gyros - HIT sezonu ogórkowego!

Helka
Przetwory
01.08.2019 20:05
Ogórki w zalewie gyros - HIT sezonu ogórkowego!

Ogórki w zalewie gyros – składniki: ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych 2 duże marchewki – ok. 280 g 3 średnie cebule – ok. 420 g 2 duże ząbki czosnku – ok. 10 g 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej 2,5 szklanki cukru – ok. 550 g (jesli wolicie mniej słodkie przetwory – to możecie ilość cukru zmniejszyć np. do 2 szklanek) Przetwory z ogórków na zimę Większość pewnie tworzy co roku tradycyjne przetwory na zimę, takie jak ogórki kiszone, czy też ogórki konserwowe (koniecznie zobaczcie najlepszy przepis na ogórki konserwowe wg przepisu mojej Babci), ale czasami warto do swojej kuchni wpuścić coś nowego. Czas pasteryzacji liczy się od momentu pełnego nagrzania piekarnika (czyli do tych 120-130 st.) – od tego momentu dla ogórków w zalewie gyros (w zależności od wielkości słoika – czytaj wyżej) należy mierzyć 10-15 minut. Jeśli lubicie słodko-kwaśne zalewy, to wypróbujcie również jeden z naszych ulubionych przepisów na ogórki na zimę, czyli na ogórki w curry. Ogórki w zalewie gyros – to nasza kolejna propozycja na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Poniższa sałatka z ogórków w przyprawie gyros to nasza propozycja na sałatkę z ogórków do słoików na zimę. Jeśli do pasteryzacji wybierzecie piekarnik, to w tym celu należy ułożyć wszystkie słoiki na blaszce wyłożonej ściereczką, ale w taki sposób, by słoiki nie dotykały ścianek piekarnika ani siebie nawzajem. Jak pasteryzować ogórki gyros w słoikach na zimę w piekarniku? Jedni wolą na mokro w garnku, drudzy na sucho w piekarniku. Jeśli jednak kupowane były w sklepie lub sporo wcześniej zrywane, to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, by były jędrne, a nie wysuszone. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że zalewa wychodzi naprawdę smaczna, więc polecamy wypróbować ten przepis na ogórki w zalewie gyros. Przepis na Ogórki z przyprawą gyros: Jeśli używacie ogórków prosto zerwanych z krzaczka, to nie musicie ich moczyć. Jak pasteryzować słoiki z ogórkami w przyprawie gyros na zimę? Pokrojone na plasterki ogórki przełożyć do dużej miski, a następnie zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić na bok. Tak jest i w tym przypadku, bo ogórki w zalewie gyros naprawdę są godne polecenia. Wy oczywiście wedle uznania możecie zarówno i ogórki i marchewkę pokroić w cienkie plasterki za pomocą szatkownicy lub marchewkę zetrzeć na wiórki. Wystarczy je tylko w tę wystrzałową noc w roku ponabijać na wykałaczki i gotowe! My co roku staramy się wprowadzić jakieś nowe smaki wśród zapasów na zimę, bo nie lubimy ulegać monotonii w kuchni. Po tych kilku godzinach ogórki wraz z warzywami przełożyć do słoików (u mnie 7 słoików o pojemności 540 ml) i uzupełnić je zalewą (sokami, które puściły warzywa wraz z octem, olejem itd.). A może już znacie ogórki z przyprawą gyros i robicie je co roku na zimę? Ja najczęściej ustawiam je nakrętką do dołu, żeby sprawdzić szczelność słoików (czy dobrze się zamknęły i nic nie wycieka – jeśli wycieka, to warto wymienić wieczka i zapasteryzować słoik ponownie, by przetwory się nie popsuły). Kiedy słoiki będą już zimne, można je spokojnie przenieść do spiżarki lub do piwnicy (ważne, by było to chłodne, suche i zacienione miejsce) – i można cieszyć się smakiem ogórków gyros przez cały rok! My kroimy ogórki na grube plastry, a marchewkę na bardzo cieniutkie plasterki za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest ich mało – wybieramy garnek, jeśli dużo – to pasteryzujemy je w piekarniku. Gotować słoiki przez ok. 10-15 minut (10 minut jeśli użyliście mniejszych słoików, a 15 minut jeśli użyliście tak jak ja słoików o pojemności 540 ml).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-w-zalewie-gyros/