Sałatka Taco - czyli pyszna meksykańska sałatka.

Kasia
Sałatki
02.08.2019 9:34
Sałatka Taco - czyli pyszna meksykańska sałatka.

Sałatka Taco – składniki: - główka sałaty lodowej - puszka kukurydzy - puszka białej fasoli - puszka czerwonej fasoli - 100 g sera z chilli - 200 g małych pomidorków - 400 g wołowiny (plus tłuszcz do podsmażenia) - przyprawa taco (można połączyć łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę proszku w czosnku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczyptę pieprzu cayenne) - 4 pszenne tortille - 1 czerwona papryka - 200 g kwaśnej śmietany 18% - na sos: szklanka passaty pomidorowej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru. Jeżeli nie uda się kupić spokojnie można doprawić czymś innym – świetnie sprawdzi się kminek, ostra papryka w proszku, dodatek czosnku (o tym w liście składników). Myślę, że fajnym zamiennikiem będą u nas w Polsce sery doprawiane na ostro np. z chili, pieprzem itp. - Nachos, doritos czy inne meksykańskie czipsy, które kruszy się na wierzch miseczki. Sałatkę robimy w ten sposób, że układamy warstwy składników obok siebie w naczyniu, a dopiero przed podaniem sałatkę łączymy, aby składniki nie nasiąknęły sobą zbyt bardzo. Chociaż często modyfikuje się ten produkt na drób lub w przypadku dań wege rezygnuje się całkowicie z mięsa. Przyprawa ta jest dostępna w Polsce w papierowych torebeczkach (około 30 g), tak jak np. przyprawa gyros, pieprz itp. W salaterce układaj warstwowo lub obok siebie wszystkie składniki: na spód dajemy wołowinę, a potem warzywa: paprykę, kukurydzę, fasole, pomidory, sałatę. Sałatka taco to bardzo popularna w Meksyku sałatka, którą przygotowuje się z przyprawą taco. Ta popularna w Ameryce sałatka jest pyszna, wyrazista i idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne. Sałatka Taco – wykonanie: W pierwszej kolejności podsmaż na patelni wołowinę. Możesz wybrać coś więcej ponad to, co ja podaje w mojej recepturze, lub podmienić składnik na inny. Gdy jest podsmażone, dodaj składniki na sos, czyli passatę z sokiem cytryny, papryką i octem. Albo krojone w kostkę, albo drobne pomidorki w typie koktajlowych. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory przetnij na połówki. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i rozbij łyżką na drobne kawałki. Pszenne tortille podgrilluj na patelni i potnij na niewielkie trójkąty. - Przeróżne fasolki – pinto, czerwona, czarna itp. - Kukurydza. - Oliwki. - Czerwona cebula, cebula dymka, lub por. - Świeża papryka – można dać różne kolory. Spójrz na listę i zobacz, jak to robią w Meksyku. I jest to sposób, który często pojawia się także w Meksyku. Jeżeli nie masz pod ręką, możesz doprawić mięso oregano, kminkiem, ostrą papryka w proszku. Sałatka Taco Porcja na 2 duże lub 3 mniejsze salaterki Ja przygotowuję sałatkę z podgrillowanymi pszennymi tortillami, które kroję na trójkąty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/08/slatka-taco.html