Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 450g mrożonego szpinaku w liściach 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% pół słoiczka suszonych pomidorów 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów do farszu szpinakowego 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów do podsmażenia filetów z piersi kurczaka 6 pojedynczych filetów piersi z kurczaka 2 duże opakowania ciasta francuskiego (każde po 375g) sól, pieprz do smaku 6 plasterków żółtego sera (u mnie mierzwiony Gouda) 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić posiekany drobno czosnek, smażyć ok. 30 sekund. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, podsmażyć piersi z obu stron, ostudzić. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, łyżkę zalewy z suszonych pomidorów oraz szpinak. Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Zawinięte piersi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować ciasto z wierzchu rozkłóconym żółtkiem i wstawić na środkowa półkę do piekarnika nagrzanego do 200st. Naprzemiennie zawinąć paseczki ciasta francuskiego (raz z lewej, raz z prawej strony).