W jakiej pozycji spożywasz posiłki? To ma ogromne znaczenie!

Elżbieta
Zdrowie
01.08.2019 16:43
W jakiej pozycji spożywasz posiłki? To ma ogromne znaczenie!

Wiele osób zwraca szczególną uwagę na dietę. Chcemy jeść smacznie i zdrowo. Czytamy etykiety i wybieramy produkty świadomie. Mało kto wie, że pozycja, w jakiej zjadamy nasz posiłek, ma również duże znaczenie. Najnowsze badania pokazują, że potrafi ona determinować odczucie smaku i temperatury jedzenia. W jakiej pozycji powinniśmy jeść?

Zdjęcie W jakiej pozycji spożywasz posiłki? To ma ogromne znaczenie! #1

Pozycja podczas posiłku

Czasopismo „Journal of Consumer Research” opublikowało badania na temat postawy ciała w trakcie spożywania posiłku. Wynika z nich, że jest ona w stanie determinować odczucie smaku i temperatury jedzenia.

Badania skupiają się na porównaniu pozycji siedzącej i stojącej, podczas spożywania posiłków.

Naukowcy pod kierownictwem Dipayana Biswasa, profesora marketingu na University of South Florida wykazali, że posiłki spożywane na siedząco wydają się smaczniejsze. Sprawdzili to, badając powiązanie, między zmysłem równowagi a zmysłem smaku.

Jak to wyjaśnić?

Na języku posiadamy od 2000 do 5000 kubków smakowych. Znajdują się one w brodawkach. Inne receptory mamy ułożone na podniebieniu, w gardle i na boku ust.

Uczucie smaku powstaje, gdy posiłek w ustach reaguje chemicznie z komórkami receptorów.

Dokładając do tego zapach i odczucie bólu i temperatury, jesteśmy w stanie w pełni określić smak posiłku. Jednak to kora smakowa w pełni odpowiada za postrzeganie smaku, ale jest ono inne w zależności od postawy ciała.

Pozycja stojąca wywołuje stres fizyczny, który według profesora Biswas’a tłumi nasze kubki smakowe.

Eksperyment

Badania polegały na ocenie smaku krakersów przez 350 uczestników. Okazało się, że ludzie siedzący na wygodnych fotelach dawali krakersom wyższe noty punktowe za smak, niż osoby spożywające je na stojąco.

Zdjęcie W jakiej pozycji spożywasz posiłki? To ma ogromne znaczenie! #2

Jesz coś niesmacznego? Wstań!

Ta zależność działa w dwie strony, stojąca postawa tłumi smak zarówno lepszych potraw, jak i tych gorszych.

Druga część badania przewidywała ocenianie ciastek uchodzących za bardzo smaczne. Wnioski były te same. Dla upewnienia, badacze, celowo pogorszyli smak ciastek, dodając soli. Osoby siedzące ponownie odczuwały smak bardziej intensywnie. Osoby stojące, nie zauważyły zmiany smaku!

Smak to nie wszystko

W badaniu tym zostały poddane analizie jeszcze dwa aspekty: wielkość posiłku i jego temperatura.

Konsumenci siedzący odczuwali większą temperaturę pitej kawy, a osoby stojące wypijały jej mniej, co może oznaczać, że stres fizyczny tłumi apetyt.

Chcesz jeść mniej? Jedz na stojąco.