W czasie lata bardzo chętnie sięgamy po czereśnie, które osładzają nam ciepłe popołudnie. Odruchowo jednak pozbywamy się z nich pestek oraz szypułek. Tych pierwszych rzeczywiście nie powinniśmy jeść, ze względu na zawartość amigdaliny (związek powodujący zatrucia). Szypułki jednak skrywają w sobie bardzo ciekawe właściwości. Dlaczego nie powinniśmy ich zatem wyrzucać?
Zdrowotna mikstura
Od małego byliśmy uczeni, że szypułki czereśni powinniśmy wyrzucić do kosza i zjadać jedynie owoc. Mało kto jednak wie, że ta „niepotrzebna” część skrywa w sobie pewne właściwości lecznicze, które mogą nam pomóc w dbaniu o zdrowie.
Przygotowany napar z szypułek doskonale radzi sobie z zapaleniami nerek, dróg moczowych oraz pęcherza! Dodatkowo bardzo dobrze wpływa na poprawę krążenia i układu nerwowego. Mało tego! Taki napar poprawia nasz metabolizm oraz możemy pożegnać się z dręczącym nas bólem pleców, stawów i mięśni. Same korzyści, prawda?
Jak przygotować napar?
Nic prostszego – wystarczy, że szypułki, zamiast do kosza, dokładnie umyjemy i odłożymy do wysuszenia. Po suszeniu należy wrzucić garść szypułek do wrzącej wody (1 litr). Taką mieszankę gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie należy przykryć garnek i pozostawić na noc.
Należy pamiętać, aby po taki napar sięgać maksymalnie 2 razy na dzień w ilości do 100ml. Dodatkowo nie należy go słodzić. Gorzkawy smak może nie być przyjemny, ale z pewnością tak przygotowany napar będzie miał korzystny wpływ na nasze zdrowie!
Jakie korzyści niosą ze sobą same czereśnie?
Owoce te są uwielbiane przez większość ludzi za swój niesamowity smak. Są też bardzo zdrowe i możemy czerpać z nich wiele korzyści zdrowotnych, takie jak:
- polepsza się praca serca
- spowalnia starzenie się
- wspomaga pracę tarczycy
- hamuje ból u ludzi z artretyzmem
- polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego
Dodatkowo czereśnie są bogate w przeróżne witaminy oraz minerały, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Warto zatem systematycznie sięgać po tak smakowity owoc.