W czasie lata bardzo chętnie sięgamy po czereśnie, które osładzają nam ciepłe popołudnie. Odruchowo jednak pozbywamy się z nich pestek oraz szypułek. Tych pierwszych rzeczywiście nie powinniśmy jeść, ze względu na zawartość amigdaliny (związek powodujący zatrucia). Szypułki jednak skrywają w sobie bardzo ciekawe właściwości. Dlaczego nie powinniśmy ich zatem wyrzucać?
![]()
Zdrowotna mikstura
Od małego byliśmy uczeni, że szypułki czereśni powinniśmy wyrzucić do kosza i zjadać jedynie owoc. Mało kto jednak wie, że ta „niepotrzebna” część skrywa w sobie pewne właściwości lecznicze, które mogą nam pomóc w dbaniu o zdrowie.
Przygotowany napar z szypułek doskonale radzi sobie z zapaleniami nerek, dróg moczowych oraz pęcherza! Dodatkowo bardzo dobrze wpływa na poprawę krążenia i układu nerwowego. Mało tego! Taki napar poprawia nasz metabolizm oraz możemy pożegnać się z dręczącym nas bólem pleców, stawów i mięśni. Same korzyści, prawda?
Jak przygotować napar?
Nic prostszego – wystarczy, że szypułki, zamiast do kosza, dokładnie umyjemy i odłożymy do wysuszenia. Po suszeniu należy wrzucić garść szypułek do wrzącej wody (1 litr). Taką mieszankę gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie należy przykryć garnek i pozostawić na noc.
Należy pamiętać, aby po taki napar sięgać maksymalnie 2 razy na dzień w ilości do 100ml. Dodatkowo nie należy go słodzić. Gorzkawy smak może nie być przyjemny, ale z pewnością tak przygotowany napar będzie miał korzystny wpływ na nasze zdrowie!
![]()
Jakie korzyści niosą ze sobą same czereśnie?
Owoce te są uwielbiane przez większość ludzi za swój niesamowity smak. Są też bardzo zdrowe i możemy czerpać z nich wiele korzyści zdrowotnych, takie jak:
- polepsza się praca serca
- spowalnia starzenie się
- wspomaga pracę tarczycy
- hamuje ból u ludzi z artretyzmem
- polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego
Dodatkowo czereśnie są bogate w przeróżne witaminy oraz minerały, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Warto zatem systematycznie sięgać po tak smakowity owoc.