Każdy z nas używa w domu oleju do pieczenia, smażenia, sałatek, dressingów. Jednak czy wiedziałaś, które oleje warto jeść? Sprawdź naszą listę.
Najlepsze od jedzenia są te oleje tłoczone na zimno, oznacza to, że są otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Poniżej przedstawiamy kilka olei spożywczych o najlepszych właściwościach.
Olej z awokado – najlepiej go stosować jako dodatek do sosów i sałatek. Można na nim piec i gotować. Jest źródłem lecytyny, która chroni żołądek i wątrobę, a do tego wspiera koncentrację i procesy zapamiętywania.
Olej z pinii – można go używać do sosów i pesto. Olej ten jest bogaty w magnez i cynk, ma pozytywny wpływ na cerę i układ rozrodczy.
Olej żurawinowy – najlepiej jeść go na surowo, ma owocowy aromat. Działa przeciwstarzeniowo, ma dużo magnezu, cynku, wapnia, potasu i selenu. Posiada dużo witaminy E i działa przeciwalergicznie.
Olej z pestek winogron – można stosować go jako dodatek do sosów i dressingów. Ma działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływa na wyniki cholesterolu.
Olej z orzechów ziemnych – powinien być spożywany na zimno. Warto go jeść na diecie, gdyż sprzyja odchudzaniu. Posiada dużo magnezu i pozytywnie wpływa na skórę.
Olej z orzechów włoskich – warto używać go do sałatek, białego mięsa i warzyw. Pomaga w walce z trądzikiem i chorobami skóry, jest źródłem witaminy E, obniża ciśnienie tętnicze.
Olej z orzechów laskowych – świetny w połączeniu z ciastami i lodami. Może też być składnikiem dressingu. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi, nawilża skórę.
Olej z sosny syberyjskiej – nadaje się do picia na surowo. Wpływa pozytywnie na kości i stawy, działa osłonowo na narządy wewnętrzne, posiada dużo witaminy z grupy B.
Olej krokoszowy (z ostu) – nie nadaje się do podgrzewania. Służy osobom cierpiącym na podwyższone ciśnienie i cholesterol.
Olej konopny – najlepiej smakuje jako dodatek do kasz, ziemniaków i surówek. Ten rodzaj oleju wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbólowo.
Olej sezamowy – nadaje się do gotowania, a także do sosów i dipów. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie rozgrzewające i oczyszczające. Pozytywnie wpływa na kości i kondycję stawów.
Olej ryżowy – idealny do pieczenia. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzmarszczkowe, chroni przed promieniami UV.
Olej kukurydziany – nie nadaje się do smażenia. Ma dużą zawartości fitosteroli, działa przeciwstarzeniowo, zawiera dużo witaminy E.
Olej śliwkowy – świetnie smakuje w deserach, sałatkach i sosach. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe typu omega – 6 i omega – 9, posiada dużo witaminy E.