Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji

Elżbieta
Zdrowie
16.07.2019 18:18
Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji

Każdy z nas używa w domu oleju do pieczenia, smażenia, sałatek, dressingów. Jednak czy wiedziałaś, które oleje warto jeść? Sprawdź naszą listę.

Zdjęcie Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji #1

Najlepsze od jedzenia są te oleje tłoczone na zimno, oznacza to, że są otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Poniżej przedstawiamy kilka olei spożywczych o najlepszych właściwościach.

Olej z awokado – najlepiej go stosować jako dodatek do sosów i sałatek. Można na nim piec i gotować. Jest źródłem lecytyny, która chroni żołądek i wątrobę, a do tego wspiera koncentrację i procesy zapamiętywania.

Olej z pinii – można go używać do sosów i pesto. Olej ten jest bogaty w magnez i cynk, ma pozytywny wpływ na cerę i układ rozrodczy.

Olej żurawinowy – najlepiej jeść go na surowo, ma owocowy aromat. Działa przeciwstarzeniowo, ma dużo magnezu, cynku, wapnia, potasu i selenu. Posiada dużo witaminy E i działa przeciwalergicznie.

Olej z pestek winogron – można stosować go jako dodatek do sosów i dressingów. Ma działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływa na wyniki cholesterolu.

Zdjęcie Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji #2

Olej z orzechów ziemnych – powinien być spożywany na zimno. Warto go jeść na diecie, gdyż sprzyja odchudzaniu. Posiada dużo magnezu i pozytywnie wpływa na skórę.

Olej z orzechów włoskich – warto używać go do sałatek, białego mięsa i warzyw. Pomaga w walce z trądzikiem i chorobami skóry, jest źródłem witaminy E, obniża ciśnienie tętnicze.

Olej z orzechów laskowych – świetny w połączeniu z ciastami i lodami. Może też być składnikiem dressingu. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi, nawilża skórę.

Olej z sosny syberyjskiej – nadaje się do picia na surowo. Wpływa pozytywnie na kości i stawy, działa osłonowo na narządy wewnętrzne, posiada dużo witaminy z grupy B.

Olej krokoszowy (z ostu) – nie nadaje się do podgrzewania. Służy osobom cierpiącym na podwyższone ciśnienie i cholesterol.

Zdjęcie Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji #3

Olej konopny – najlepiej smakuje jako dodatek do kasz, ziemniaków i surówek. Ten rodzaj oleju wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbólowo.

Olej sezamowy – nadaje się do gotowania, a także do sosów i dipów. Obniża ciśnienie krwi, ma działanie rozgrzewające i oczyszczające. Pozytywnie wpływa na kości i kondycję stawów.

Olej ryżowy – idealny do pieczenia. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzmarszczkowe, chroni przed promieniami UV.

Zdjęcie Oleje o niezwykłych właściwościach. 14 najlepszych propozycji #4

Olej kukurydziany – nie nadaje się do smażenia. Ma dużą zawartości fitosteroli, działa przeciwstarzeniowo, zawiera dużo witaminy E.

Olej śliwkowy – świetnie smakuje w deserach, sałatkach i sosach. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe typu omega – 6 i omega – 9, posiada dużo witaminy E.