Lubisz truskawki? To bardzo dobrze!
Owoce te zawierają mnóstwo wartości odżywczych które są bardzo cenne dla naszego organizmu.
Może wydawać się to niemożliwe, ale prawda jest taka, że truskawki zawierają więcej witaminy C od owoców cytrusowych.
Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B.
Witamina PP którą zawierają truskawki świetnie wpływa na stan naszej skóry, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspiera układ nerwowy.
Jedzenie truskawek ma także dobry wpływ na nasze kości oraz zęby, a wszystko to za sprawą dużej ilości fosforu oraz wapnia które zawierają truskawki.
Truskawki polecane są także osobom chorym na cukrzycę ponieważ zawierają one cukry łatwo przyswajalne – fruktozę oraz glukozę.
Zawierają także fitocydy o właściwościach bakteriobójczych, a także posiadają właściwości oczyszczające nasz organizm.
WYRZUCANIE SZYPUŁEK DO KOSZA
Jednak trzeba zaznaczyć, że większość osób popełnia jeden błąd podczas przygotowywania truskawek do spożycia, a mianowicie obieramy je z szypułek i wyrzucam je do kosza.
Szypułki truskawek zawierają bardzo wiele cennych dla nas właściwości.
Najcenniejszymi składnikami które wraz z szypułkami lądują w koszach na śmieci są antyoksydanty.
To prawda, że znajdziemy je także w samych owocach jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że w szypułkach także znajduje się bardzo duża ilość tych niezwykle cennych składników.
To właśnie dlatego nie warto wyrzucać szypułek i drobnych liści do kosza.
W wielkim skrócie antyoksydanty to przeciwutleniacze które skutecznie hamują procesy starzenia się organizmu, a także mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Szypułki to naprawdę świetne, dodatkowe źródło antyoksydantów.
Trzeba jednak pamiętać, że do spożycia nadają się tylko te zielone szypułki – te uschnięte nie mają już w sobie pożądanej ilości przeciwutleniaczy.
JAK JEŚĆ SZYPUŁKI?
Najlepiej spożywać szypułki na surowo jednak ich smak pozostawia wiele do życzenia.
Można z nich zaparzyć herbatę, ale trzeba pamiętać, że proces zaparzania skutecznie osłabia efektywność witaminy C – po prostu utlenia się.
Dlatego najlepiej jest zbierać wszystkie świeże szypułki i jeszcze tego samego dnia dodać je np. do sałatki.
Jeżeli pijesz koktajle to sprawa jest o wiele prostsza.
Po prostu wrzuć je do blendera wraz z owocami czy warzywami i dokładnie zmiksuj.
TO WARTO WIEDZIEĆ
JAK PRZEDŁUŻYĆ ŚWIEŻOŚĆ TRUSKAWEK?
Jeżeli przyniosłaś do domu dużą ilość świeżo zerwanych truskawek i chciałabyś przedłużyć ich świeżość to postępuj według poniższej instrukcji.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- woda,
- biały ocet,
- ręcznik papierowy,
- plastikowe pudełko.
Wymieszaj wodę z białym octem w proporcji 5:1 w misce.
Włóż do mieszanki truskawki i pozostaw na 3-5 minut, (nie usuwaj ogonków).
Związki zawarte w occie zabiją zarodniki grzybów, bakterie i pasożyty.
Dzięki temu truskawki zachowają świeżość na dłuższy czas, ponieważ usuniesz przyczynę ich psucia się.
Wyjmij truskawki z wody i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Wyłóż pudełko papierowymi ręcznikami, umieść w nich truskawki tak, aby nie leżały jedna na drugiej.
Umieść pudełko w lodówce.
Pamiętaj, aby przed zjedzeniem opłukać truskawki pod bieżącą wodą.