Polecam przepisy na inne pyszne drożdżowe wypieki:500g mąki pszennej25g świeżych drożdży170ml mleka2 łyżki śmietany 18%2 duże jajka1 łyżeczka soli2 łyżki cukru50g masła1 łyżka olejuNadzienie:mała główka młodej kapusty1 cebulapęczek szczypiorkuolej do smażeniasólpieprzmajeraneksezam lub mak do posypaniaMleko podgrzać. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka przygotować rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem, 2 łyżki przelać do miseczki i odstawić do posmarowania bułek. Patelnię przykryć, kapustę dusić do miękkości, a następnie odparować na dużym ogniu. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Cebulę i szczypiorek pokroić, zeszklić na oleju, dodać kapustę, wymieszać.