Polecam też inne przepisy na naleśniki: - Ażurowe naleśniki na kefirze - Dutch baby – historia i przepis - Rosyjskie bliny - Amerykańskie pancakes - Crepes Suzette - płonące naleśniki Naleśniki - przepis podstawowy Składniki (na ok 12 sztuk): 200ml mleka 150ml wody gazowanej* 2 jaja 1 szklanka mąki 1 łyżka roztopionego masła lub oleju Na patelnię nalewać porcję ciasta, rozprowadzać po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie palatschinken, etiopska yndżera, hinduska dosa, angielskie i amerykańskie pancakes, chińskie jian bing, marokańskie baghrir albo msemen, norweskie pannekake… Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata.