Polędwiczki w porowym sosie

Ewa
Obiad
30.07.2019 8:17
Polędwiczki w porowym sosie

Smażymy po 1-1,5 minucie z każdej strony, na mocno rozgrzanym na patelni maśle i oliwie (po 1 łyżce). Na moim talerzu pieczone ziemniaczki, surówka z pomidorków z cebulką oraz polędwiczki z sosem porowym. Krąży takie przekonanie, że polędwiczki wieprzowe nie należą do zbyt lubianego rodzaju mięs ze względu na mało charakterystyczny, żeby nie napisać nijaki smak. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pory (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilość oleju). Zapraszam 🙂 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 pory 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek 1/2 szkl. Następnie dodajemy płyn jaki zgromadził się pod mięsem oraz śmietankę połączoną z musztardą. Gdy pory się zeszklą, wlewamy na patelnię mniej więcej 1/2 szklanki wody. Pozbawione błonek polędwiczki kroimy na około 1,5 cm plasterki. śmietanki 30% masło, olej sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na półplasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/07/30/poledwiczki-w-porowym-sosie/