Tort migdałowy z jagodami

Julianna
Ciasta
18.07.2019 11:10
Tort migdałowy z jagodami

Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Tort migdałowy z jagodami biszkopt:120g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek)120g mąki pszennej tortowej (typ 405)10g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek120g cukru1 łyżka oleju1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoMąkę pszenną i migdałową, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny z wodą, wyłożyć 1/4 kremu. Na krem wyłożyć kleksy frużeliny (prawie połowę porcji), przykryć drugim blatem, skropić, wyłożyć 1/4 kremu i frużelinę (2 łyżki frużeliny odłożyć do dekoracji). jagód2 łyżki cukru1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej2 łyżki wodydodatkowo: sok z cytryny+woda do nasączenia blatówlistki mięty do dekoracjiCzekoladę posiekać, 200ml śmietanki podgrzać, zalać czekoladę, wymieszać, żeby się rozpuściła, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Pozostały krem zmiksować z frużeliną (2 łyżki) oraz rozsmarować po bokach tortu i udekorować wierzch np. za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki. (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Obie śmietanki (z czekoladą i naturalną) wlać do miski, ubić mikserem na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami wody, wlać do owoców, zagotować, mieszając aż sok zgęstnieje (powinien wyjść taki gęstszy kisiel). Biszkopt można upiec również w 2 tortownicach 20cm, dzieląc ciasto na pół. Przykryć trzecim blatem, skropić, posmarować 1/4 kremu wymieszanego z 0,5 szklanki świeżych jagód. Przygotować frużelinę: jagody przełożyć do rondelka, zasypać cukrem, zagotować na małym ogniu, aż puszczą sok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/07/tort-migdaowy-z-jagodami.html