Pasztet z indyka

Julianna
Wielkanoc
04.04.2017 11:55
Pasztet z indyka

Polecam również inne przepisy na pasztety: 300g fileta z indyka200g podudzia z indyka200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku200g wątróbki drobiowej lub indyczej2 cebule8 plastrów suszonego jabłka1 czerstwa kajzerka1 szklanka białego półwytrawnego wina2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegogałązka rozmarynu3 gałązki świeżego tymianku2 łyżki oleju50ml brandy lub koniaku3 jajkasólpieprzgałka muszkatołowaolej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formyopcjonalnie: garść żurawiny lub orzechówMięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/04/pasztet-z-indyka-z-zurawina.html