Zupa z resztek. Forszmak

Jolanta
Zupy
18.07.2019 11:20
Zupa z resztek. Forszmak

Składniki na zupę z resztek: 1 gotowana ćwiartka kurczaka 1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku natka pietruszki W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Na głębokiej patelni obsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę wraz z posiekaną cebulą, oraz kawałki gotowanego kurczaka, dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę, chwilkę dusimy, aż papryka straci surowość. Jak zbierze się trochę jadalnych resztek w lodówce to ja je wykorzystuję gotując gęstą, rozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, oraz fasolę czerwoną i dalej gotujemy przez ok. 5 minut. Proste do przygotowania danie ze składników, które możemy wykorzystać w kuchni tak by ich nie marnować i nie wyrzucać, taką rozgrzewającą zupę zrobimy w kilka chwil. Zero Waste to w dosłownym tłumaczeniu brak śmieci lub brak marnowania, to styl życia, zgodnie z którym człowiek generuje jak najmniej odpadów. Ja zupę przygotowuję na głębokiej patelni, aby się w niej wszystko zmieściło, abym nie musiała zmywać za dużo garów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/zupa-resztek-forszmak/