Ćevapčići z mielonego mięsa wołowego: Składniki: 50 dag mięsa wołowego lub pół na pół wołowina i jagnięcina 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łodyżki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy 1 jajko (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia szynka szwarcwaldzka w plastrach Jak przygotować Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej? Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu. Ćevapčići lub z polska Cevapcici to danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka. Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej w moim wydaniu jest wyśmienita w smaku! W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. Następnie ręcznie formujemy podłużne ruloniki na kształt cevapcici, które następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Można dać jajko, ale jak dodamy wodę i oliwę i dobrze mięso wyrobimy, nie ma takiej potrzeby, gdyż mięso dobrze się klei i nie rozpada. Mięso z wołowiny mielimy wraz z czosnkiem.