Najlepsze jagodzianki

Ciasta
16.07.2019 10:11
Najlepsze jagodzianki

Składniki (12 sztuk): 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g) 2 jajka (wielkość L) 7 łyżek cukru 25 g świeżych drożdży 1 szczypta soli 800 g jagód 2 pełne łyżki cukru pudru Drożdże pokruszyć, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce. Uformować z nich płaskie placki i na ich środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 2-3 kopiastych łyżek). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Następnie ciasto oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać jajka i rozbić je widelcem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/najlepsze-jagodzianki/