Pastéis de nata - portugalskie babeczki budyniowe z ciastem francuskim

Desery
22.07.2019 13:37
Pastéis de nata - portugalskie babeczki budyniowe z ciastem francuskim

Składniki: 300 ml mleka 3 jajka (wielkość L) 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 2 łyżki mąki kukurydzianej płat ciasta francuskiego Mleko wymieszać z jajkami, podgrzewać na małym ogniu. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do gorącej masy z jajkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Pastéis de nata to popularne portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego. Blachę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 240 C i piec ok. 15 minut, do czasu aż wierzch będzie lekko brązowy. Dodać cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. Ciasto francuskie podzielić na równe części, wylepić nim formę na muffinki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/pasteis-de-nata/