Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia (paluszki smażyłam przez około 8 minut, wkładałam do gorącego oleju, od razu zmniejszałam nieco temperaturę i ponownie zwiększałam ją pod koniec smażenia. Pieczone ziemniaczki: 800-1000g ziemniaków 6 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wraz ze skórką (jeśli ziemniaki są stare, warto obrać je ze skórki) na mniejsze kawałki i jeszcze raz przepłukujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30-35 minut (pod koniec sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie, a skórka przyrumieniona). Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na półtwardo (mniej więcej przez około 7-10 minut). Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec w piekarniku). Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie otaczamy w płatkach. Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W miseczce mieszamy olej z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.