Ciasto arbuz

Anna
Ciasta
16.07.2019 9:32
Ciasto arbuz

Zapraszam Was na popularne ostatnio ciasto arbuz w mojej autorskiej wersji :) Składniki: Ciasto: - 3 jajka, - 1 opakowanie szpinaku baby (ok. 200 g), - 3/4 szklanki cukru, - 1/2 szklanki oleju lub więcej w razie konieczności konsystencji ciasta, - ok. 2 szklanki mąki (tortowej), - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: - 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g), - śmietana 30% (330ml), - 2 łyżki cukru (do smaku) Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie było za gęste (czasem ciasto przyjmuje mniej mąki). W tym czasie robimy krem: mascarpone mieszamy na wysokich obrotach ze śmietanką i cukrem. Galaretkę robimy wg przepisu producenta (ja dodałam trochę mniej wody tak 1/2 szklanki mniej). , Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe, - ok. 200 g borówki amerykańskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 20-30 min. (do wyrośnięcia i suchego patyczka). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Na koniec dodajemy szpinak, wszystko delikatnie mieszamy łyżką (do połączenia składników). Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam tortownicy ok. 24 cm.)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/07/ciasto-arbuz.html