Ciasto arbuz

Anna

Ciasta

16.07.2019 9:32

Ciasto arbuz

Zapraszam Was na popularne ostatnio ciasto arbuz w mojej autorskiej wersji :) Składniki: Ciasto: - 3 jajka, - 1 opakowanie szpinaku baby (ok. 200 g), - 3/4 szklanki cukru, - 1/2 szklanki oleju lub więcej w razie konieczności konsystencji ciasta, - ok. 2 szklanki mąki (tortowej), - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: - 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g), - śmietana 30% (330ml), - 2 łyżki cukru (do smaku) Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie było za gęste (czasem ciasto przyjmuje mniej mąki). W tym czasie robimy krem: mascarpone mieszamy na wysokich obrotach ze śmietanką i cukrem. Galaretkę robimy wg przepisu producenta (ja dodałam trochę mniej wody tak 1/2 szklanki mniej). , Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe, - ok. 200 g borówki amerykańskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 20-30 min. (do wyrośnięcia i suchego patyczka). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Na koniec dodajemy szpinak, wszystko delikatnie mieszamy łyżką (do połączenia składników). Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam tortownicy ok. 24 cm.)

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/07/ciasto-arbuz.html