Najlepsze bułki do hamburgerów (i nie tylko)

Obiad
14.07.2019 20:48
Najlepsze bułki do hamburgerów (i nie tylko)

PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (używam do ciasta drożdżowego lub tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) lub 15 g świeżych 2 łyżeczki cukru 150 ml wody 150 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 jajko (do smarowania) ziarna sezamu (lub czarnuszki, maku) do posypania Sposób przygotowania: Bułki do hamburgerów wstawiaj do nagrzanego piekarnika (190-200 stopni w opcji góra-dół) i piecz około 16-18 minut aż pięknie wyrosną i się zrumienią (ja zawsze kontroluję stopień zrumienienia, czasem potrzeba 20 minut). Przepis na bułki do hamburgerów z przepisu poniżej pochodzi od Ani z NieTylkoPasta.pl – Ania w opisie pisze, że kto je przygotuje, do przepisu wróci. Dzięki temu tworzy się siatka glutenowa i bułeczki rosną w górę, nie rozlewają się na boki. Świetnie sprawdzają się do kanapek, stąd też czasem piekłam je w niedzielę wieczorem, by dzieci w poniedziałek miały świeże pieczywo do przedszkola. Od czasu niedziel niehandlowych zawsze staram się, by jednak suchych z soboty w poniedziałek nie jadły 😉 Zdarzyło mi się użyć drożdży świeżych, ale mrożonych – cukier sprawił, że szybko zaczęły pracować i ciasto udało się jak zawsze. Na blaszkę (ja korzystam z piekarnikowych) z papierem do pieczenia układaj łączeniem do dołu, w sporych odstępach. Sama sięgam czasem po rozwiązania na skróty, wybierając w sklepie gotowe bułki o możliwie jak najlepszym składzie. Nie uciskaj ciasta) posmaruj bułeczki Następnie posyp je ziarnami sezamu (lub czym lubisz, możesz też nie posypywać). Jest ich więcej, są przepyszne i robię w takiej wielkości, jak mam ochotę lub potrzebę. Gotowe ciasto odstaw w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a jeśli masz więcej niż jedną blachę, piecz oddzielnie. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Następnie tak jak wyżej, dodaj tłuszcz i wyrabiaj aż się wchłonie. Czasem wierzch oprószam sezamem, a czasem czarnuszką lub makiem, przez co hamburgerowe przypominają już mniej, ale smaczne i apetyczne są nadal. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i całość wstępnie wyrabiaj w robocie lub dłonią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/07/bulki-do-hamburgerow/