Makaron z pieczoną papryką to przepyszny pomysł na obiad!
🍴 Makaron z pieczoną papryką: wyjątkowo smaczny i łatwy do przygotowania!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 65g
- Białko: 15g
Składniki
- 250 g makaronu
- 3 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Przepis
Pyszny i kremowy makaron z pieczoną papryką to idealne danie na kolację. Jest nie tylko smaczne, ale i proste do przygotowania, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w ciągu tygodnia, kiedy chcemy szybko przyrządzić obiad. Pieczone papryki nadają potrawie wyjątkowego smaku. Zaskocz swoją rodzinę lub przyjaciół tym niezwykłym, wegetariańskim przepisem. Świeża bazylii dodaje potrawie aromatyczności, a śmietanka powoduje, że całość jest niesamowicie kremowa. Wersja wegetariańska, ale mięsożercy na pewno również będą zadowoleni. Koszt przygotowania to jedynie ok. 20 zł, a czas, jaki musimy poświęcić na gotowanie to mniej niż godzina. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu!
- Paprykę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut. Papryka powinna być miękka i lekko przypalona. Po upieczeniu odkładamy paprykę do foliowego woreczka - dzięki temu łatwiej będzie nam ją obrać.
- Podczas pieczenia papryki, możemy ugotować makaron. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy makaron i gotujemy tyle minut, ile jest to zaznaczone na opakowaniu.
- Po upieczeniu i ostygnięciu papryki, usuwamy skórkę. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę, dwa ząbki czosnku i smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
- Przygotowaną paprykę blendujemy do kremowej konsystencji, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron mieszamy z sosem paprykowym, posypujemy świeżą bazylią i podajemy!