Do przygotowania ciasta ananasowego potrzebne będą następujące składniki: Do ciasta biszkoptowego: – 4 jajka, – 1 szklanka mąki, – sok z cytryny, – łyżeczka proszku do pieczenia, – ¾ szklanki cukru, Do kremu ananasowego: – 1 puszka ananasów, – 1 łyżeczka cukru, – 1 kostka masła, – 4 żółtka, – 1 duży budyń śmietankowy, – 1 łyżeczka mąki, Do bezy kokosowej: – wiórki kokosowe, – 1 szklanka cukru, – 4 białka, Do nasączenia ciasta biszkoptowego: – 0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem, Powyższe składniki pozwolą przygotować ciasto dla kilku, a nawet kilkunastu osób, a jego przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 60 minut. Następnie należy przystąpić do ubijania białek razem z cukrem, ewentualnie można także dodać szczyptę soli, w taki sposób, aby powstała z nich jedynie sztywna piana. Przed włożeniem bezy kokosowej do piekarnika, warto zadbać o to, aby owa piana z wiórkami została równo rozsmarowana na folii aluminiowej bądź na folii do pieczenia, którą należy włożyć następnie do upieczenia. Następnie do świeżo powstałej piany należy dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, a także 4 żółtka, nie zapominając przy tym o delikatnym mieszaniu masy. Po upływie tego czasu należy wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić je na czas, aż stopniowo ostygnie. Do tego celu należy wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, cukrem, a także alkoholem. W taki sposób można stosunkowo łatwo i przyjemnie upiec ciasto ananasowe, które nie dość, że prezentuje się bardzo kusząco na talerzu, to również smakuje znakomicie. Gdy żółtka połączą się już z pianą, można dodać sok z cytryny. Aby ją wykonać, należy zacząć od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Ciasto ananasowe, znane również jako ananasowiec, a także Hawana jest rodzajem ciasta, które powinno przede wszystkim przypaść w gusta osób, ceniących sobie egzotyczne smaki. Przepis nie należy może do tych najprostszych, ale możliwe dzięki niemu do przygotowania ciasto ananasowe zdecydowanie warte jest włożenia tego wysiłku. Mąkę należy wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, a także oddzielić żółtka od białek. Po upływie tego czasu należy zmiksować ów budyń z kostką masła, a także czterema żółtkami. Ciasto ananasowe z powodzeniem sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne takie jak święta, urodziny czy imieniny. Składniki do przygotowania ciasta Poniżej wypisane zostały wszystkie składniki, które będą potrzebne do przygotowania ciasta ananasowego. W tym celu trzeba oddzielić ciasto od obrzeży formy, przykryć deską do krojenia i zostawić ciasto, obrócone o 180 stopni. Pozostaje jedynie dodać do powstałej masy pokrojone ananasy z puszki i w taki oto prosty sposób zostaje przygotowany krem ananasowy. Pozostaje jedynie włożyć je do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 40 minut, aby mogło ono ładnie się upiec.