Rustykalna tarta orkiszowa z jagodami

Ciasta

13.07.2019 16:51

Rustykalna tarta orkiszowa z jagodami

Składniki: 170 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000) 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego szczypta soli 1 jajko (wielkość L) 400 g jagód + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki trzcinowego cukru, szczyptę soli i jajko. Przełożyć na blachę, odkleić górny arkusz papieru i wyłożyć nadzienie – jagody dokładnie wymieszane z 2 łyżkami cukru trzcinowego i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej ulubionej pszennej galette tym razem w towarzystwie jagód, ale prawie wszystkie owoce będą pasować : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : )

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/rustykalna-tarta-orkiszowa-z-jagodami/