Wieprzowina w sosie chrzanowym Wieprzowina w sosie chrzanowym to rewelacyjny pomysł na rozpływające się w ustach mięso, podawane w kremowym sosie. Liczba porcji: 3-4 Kaloryczność kcal: 185 w 100g Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 2-3 łyżki tartego korzenia chrzanu, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1 łyżka mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia), 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, koperek. Wieprzowina w sosie chrzanowym- propozycja podania Polędwiczki w sosie chrzanowym najlepiej podawać na gorąco ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wieprzowina w sosie chrzanowym- sposób przygotowania Mięso wieprzowe i śmietanę należy wyjąć na około pół godziny wcześniej z lodówki, przed zabraniem się do przygotowywania potrawy. Wieprzowina w sosie chrzanowym smakuje też wyśmienicie na drugi dzień po podgrzaniu, można ją wówczas podać z innymi dodatkami. Przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym jest bardzo prosty, a więc poradzi sobie z nim osoba nawet bez doświadczenia kulinarnego. Sposób przygotowania: 1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z włókien, po czym kroimy ją w poprzek na plastry (grubość ok. 1,5 cm). Na patelnie z sosem wykładamy przysmażone już mięso wieprzowe, wraz z sosem, który pozostał na talerzu. Mięso wieprzowe w sosie chrzanowym można podawać z wieloma różnymi dodatkami. Aromatyczny przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie chrzanowym zachwyci wszystkim miłośników delikatnego mięsa oraz jedwabiście gładkich sosów śmietankowych. Wyborne polędwiczki z sosem chrzanowym jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dodajemy także chrzan, a jego ilość zależy od zawartości korzenia chrzanu w słoiczku (taka informacja znajduje się na opakowaniu). 5. Zmniejszamy moc palnika i korzystając z tej samej patelni, dodajmy na nią 2 łyżki masła klarowanego. 4. Mięso wieprzowe smażymy przez ok. 30 sekund, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy ten sam czas. Wszystkie plastry mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym prószymy z obu stron przyprawami (łyżka oregano, pół łyżki soli oraz pieprzu). Można je spożywać od razu po przygotowaniu, jak i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Należy on do tej samej rodziny co rzodkiewka i kapusta, jest doceniani z uwagi na swoje działanie antynowotworowe. Potrawa ta smakuje także doskonale podawana ze sałatką z kapusty, burakami, ogórkiem kiszonym marchewką z groszkiem, zieloną fasolką szparagową, komosą ryżową. Wieprzowina w sosie chrzanowym- co warto wiedzieć o tym daniu? 6. Na patelnię wlewamy 1/4 szklanki lekko ciepłej wody, po czym mieszamy całą zawartość patelni. Po roztopieniu masła dodajemy do niego łyżkę mąki, po czym dobrze mieszany (używając do tego drewnianej łyżki). Co ważne, polędwiczki powinny być ułożone blisko, koło siebie, jednak nie mogą na siebie nachodzić. Ustawiamy palnik na średnią moc, po czym mieszamy i przykrywamy mięso.