ananasowy Składniki: świeży ananas szklanka soku jabłkowego (250 ml) 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka mocnego alkoholu (u mnie cytrynówka, ale można pominąć) ewentualnie miód (ja pominęłam) Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie, że po zamrożeniu ciężej będzie go nakładać. Domowy sorbet ananasowy idealnie sprawdzi się w tej roli. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Kilka przepisów, które znalazłam opierały się na wodzie.