400 g jasnej mąki orkiszowej160-170 ml mleka50-60 g cukru60 g masła1 jajko+1 żółtko1 op. suchych drożdży1/3 łyżeczki soli300 g jagód1 łyżka cukru2 łyżki mleka Wykonanie: Wymieszać z 1 łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Jagód na straganach w bród, dlatego każda okazja jest dobra, by przygotować z ich udziałem coś smacznego. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone masło, by się nadtopiło do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Słoiczki z pasteryzownymi jagodami i dżem truskawkowo- jagodowy już czekają na zimę. Ciasto jest bardzo łatwe i wspaniałe do współpracy, nawet nie wymaga posypywania mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut pierkarnik nagrzać do 200`C.