Zapraszam na jagodową ucztę!300 g mąki orkiszowej 700około 150 ml ciepłej wody1/2 łyżeczki soli1 łyżka olejuokoło 350 g jagód1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej200 g jogurtu greckiego4 łyżki mleka1 łyżka kwiatków lawendy1-2 łyżki ksylitolu lub cukruWykonanie:SMACZNEGO ! Zagotować 4 łyżki mleka z ksylitolem lub cukrem, dosypać kwiatki z lawendy, pogotować kilka minut. Nie mogę napisać licząc czas od wypłynięcia pierogów, ponieważ te z jagodami są niezatapialne i cały czas unoszą się na powierzchni wody. Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Wymieszać z 1 łyżką mączki ziemniaczanej wyskubać kwiatki z kilku łodyżek lawendy. Przestudzony napar lawendowy przelać przez sitko i wymieszać z jogurtem greckim ciasto podzielić na 3 części. Uformować kulę, przykryć w miseczce ściereczką i odstawić na 30 minut jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać usuwając listki i ogonki. W międzyczasie zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. W lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami.