Djuvec ryż , składniki dla 3-4 osób: 100 g mrożonego groszku 1 czerwona papryka (opcjonalnie) ja nie dałam 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 150 g ryżu długoziarnistego sól do smaku 100 g pasty paprykowej lub 100 g Ajvar (pikantno-ostra pasta warzywna Mrożony groszek wyjmujemy z zamrażalnika, wsypujemy do miseczki aby odtajał. Dziś proponuję pyszny czerwony ryż djuvec, który ostatnio jadałam w Niemczech, Djuvec-Reis bardzo mi zasmakował i dlatego od pewnego czasu sama przygotowuję ten ryż w domu. A przepis na czerwony ryż jest banalnie prosty, może stanowić samodzielne wegetariańskie danie lub być dodatkiem do mięsnego obiadu. Ale zawsze jest pikantna, aromatyczna, ryż jest czerwony, a w składzie jest groszek. Ryż zalewamy ok. 300 ml wrzącej wody, doprawiamy solą, dodajemy pastę paprykową lub ajwar, mieszamy i przykrywamy garnek. Gdy djuvec będzie gotowy przekładamy ryż do małych misek, ubijamy lekko, odwracamy i przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki. Djuvec ryż gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Czosnek i cebulę szklimy następnie dodajemy paprykę wsypujemy suchy ryż. Ja podałam czerwony ryż Djuvec do pieczonych udek kurczaka.